Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι η πιο συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή σε παιδιά, με έναν πολύ μεγάλο επιπολασμό, που σήμερα επηρεάζει 1 στα 44 παιδιά, με την συχνότητα εμφάνισης να αυξάνεται κάθε χρόνο. Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει την σημασία της πρώιμης και γρήγορης διάγνωσης, και επομένως της έγκαιρης παρέμβασης που θα βοηθήσει την κοινωνικοποίηση και τη λειτουργικότητα του παιδιού και μετέπειτα ενήλικα.
Σήμερα η τυπική διάγνωση της ΔΑΦ μπορεί να διαρκέσει 6 έως και 9 μήνες, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, λόγω δυσκολίας πρόσβασης στα αρμόδια Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), αλλά και υποστελέχωσής τους.
Ο αρχιμανδρίτης δρ Απόστολος Καβαλιώτης, ένας πολυσχιδής κληρικός και επιστήμονας με πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο στη συγκεκριμένη διαταραχή, διευθυντής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, συμμετέχει στον σχεδιασμό ενός πιλοτικού προγράμματος για την εφαρμογή αντίστοιχων πρακτικών στην Ελλάδα, που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στην 87η ΔΕΘ. Μιλώντας στο iatronet.gr, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στην διαχείριση της ΔΑΦ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.