Η Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία από τις δεκαπέντε αυτοκέφαλες Εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αριθμείται ενδέκατη στην τάξη των πρεσβείων των Εκκλησιών. Η διοικητική της μορφή αποτελεί συνδυασμό του Μητροπολιτικού και του Πατριαρχικού συστήματος σε αναφορά στον παλαιό αποστολικό τρόπο διοίκησης με κεφαλή της Σύνοδο Ιεραρχών και τιμητικά πρόεδρο της Συνόδου, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Για την ελληνική πολιτεία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αναγνωρίζεται από το ελληνικό Σύνταγμα ως επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδας. Βρίσκεται σε κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τις άλλες ομόδοξές της Εκκλησίες.

Εκκλησία της Ελλάδος

Γνωρίστε την Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄(κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) είναι ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της.

Ιερά Σύνοδος

Η Ιερά Σύνοδος είναι το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο διοίκησης για τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες. Προεδρεύεται από τον προκαθήμενο της περιοχής και αποτελείται από όλους τους επισκόπους που είναι κανονικά μέλη.

Ιερές Mητροπόλεις

Η Εκκλησία της Ελλάδος περιλαμβάνει περισσότερες από 80 μητροπόλεις που καλύπτουν τον Ελλαδικό χώρο, εκτός της νήσου Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την πλήρη λίστα και να διαβάσετε περισσότερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο