Ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄(κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) είναι ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της.

Γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). 

Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας και στις 7 φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.

 

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β' - 15 ΕΤΗ

Αντίδωρο Αγάπης

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄

Εκκλησία της Ελλάδος

Γνωρίστε την Εκκλησία της Ελλάδος

Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία από τις δεκαπέντε αυτοκέφαλες Εκκλησίες που συναποτελούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για την ελληνική πολιτεία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα ως επικρατούσα θρησκεία .

Ιερά Σύνοδος

Η Ιερά Σύνοδος είναι το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο διοίκησης για τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες. Προεδρεύεται από τον προκαθήμενο της περιοχής και αποτελείται από όλους τους επισκόπους που είναι κανονικά μέλη, στα οποία ο προκαθήμενος λογοδοτεί.

Ιερές Mητροπόλεις

Η Εκκλησία της Ελλάδος περιλαμβάνει περισσότερες από 80 μητροπόλεις που καλύπτουν τον Ελλαδικό χώρο, εκτός της νήσου Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για να δείτε την πλήρη λίστα και να διαβάσετε περισσότερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο