Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Η επιθυμία μας για τη διατύπωση ευχών ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους είναι διαρκής, διότι θεωρούμε ότι ο κόσμος μας, η ανθρωπότητα, τις έχει απόλυτη ανάγκη. Οι άνθρωποι στηρίζονται στις ευχές, τις θεωρούν ανέκαθεν το ψυχολογικό εφαλτήριο για τις προσπάθειές τους ώστε να διάγουν έναν καλό καθημερινό βίο, έχοντας τουλάχιστον τα απαραίτητα: καλή υγεία, στοιχειώδη οικονομική άνεση, επαρκή παιδεία, υγιείς κοινωνικές σχέσεις, και βέβαια ακλυδώνιστες προσωπικές, όπως ο γάμος και η ευτυχισμένη οικογένεια που όλοι ευελπιστούν το ευλογημένο μυστήριο να τους αποφέρει. Είναι τόσο σημαντικές οι ευχές ώστε τις κάνουν ή ζητούν να τις ακούσουν ακόμα και οι συνάνθρωποί μας που δυστυχούν ή βρίσκονται σε κακή κατάσταση υγείας, έστω και αν δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει διέξοδος στο πρόβλημά τους.

Προσβλέπουν τότε στον Θεό, επιζητούν ένα θαύμα, αναμένοντας τη μεγαλοδυναμία του, την ευσπλαχνία του να εκδηλωθεί με έμπρακτο τρόπο. Διότι ο Θεός είναι πάντα στο πλάι μας, ακόμα και όταν θεωρούμε ότι είναι σκληρός απέναντί μας. Το κακό είναι ότι εμείς, με τη σειρά μας, δεν τον βοηθούμε καθόλου. Τα νέα για τους πολέμους, τους σκοτωμούς, τους εκπατρισμούς, τη βία, τις κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών, τους βιασμούς, τους φόνους και τις ληστείες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τα δυστυχήματα από απροσεξία και επιπολαιότητα, χτυπούν διαρκώς την πόρτα μας για να μας υπενθυμίσουν ότι κάθε μας συμφορά την προκαλούμε στον άνθρωπο εμείς οι ίδιοι.

Αναρωτιέται επομένως κάποιος που θέλει να ευχηθεί: πιάνουν ποτέ τόπο οι ευχές μου ή βρισκόμαστε όλοι ως ανθρωπότητα σε χειρότερη θέση από όσο την προηγούμενη φορά που εκφέραμε τις ευχές μας απέναντι σε άτομα και κοινωνικές ομάδες; Επομένως, ίσως είναι καλύτερο για μια φορά να μην απευθύνουμε συγκεκριμένες ευχές παρά μόνο να ελπίσουμε ότι όσες ευχές δόθηκαν στο παρελθόν ή και θα δοθούν αυτές τις άγιες ημέρες από τους αγνούς ανθρώπους, από τους συμπολίτες και τους συνανθρώπους μας, χωρίς ποταπά κίνητρα και επιβουλή, επιτέλους θα ευοδωθούν. Με άλλα λόγια: ας ευχηθούμε να πιάσουν επιτέλους οι ευχές μας!


Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Καλή και ευλογημένη χρόνια !

+ Ο Τανάγρας Απόστολος