Μήνυμα Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες αποτελεί μία επιπλέον ευκαιρία ανάδειξης του ρόλου της καθ´ ημας Ορθόδοξου Εκκλησίας στο κέντρο, τους εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Γραφείο μας καλείται να συνεργασθεί με τα Γραφεία και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ούτως ώστε η παρουσία της ανά την οικουμένη Ορθοδοξίας να είναι πειστική, ενωτική και υπερεθνική.

Ο ρόλος των γραφείων αυτών είναι σημαντικός και ουσιαστικός διότι, μέσα από την επαφή του Διευθυντή της Αντιπροσωπείας εκάστης Εκκλησίας με τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εξοχωτάτην Πρόεδρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen έως και τους υπαλλήλους της Ε.Ε., μπορεί η Ευρωπαϊκή μας Κοινότητα να έρχεται σε επαφή με το αυθεντικό ορθόδοξο ήθος και ύφος. Πρόκειται για ένα ύφος και ήθος που στοχεύει πάντοτε στον σεβασμό της ιδιαιτερότητας των λαών, του άλλου, να προβάλλει την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, όπως άλλωστε περιγράφεται –μεταξύ άλλων– και στους σκοπούς της ιδρύσεως του εν λόγω Γραφείου.

Με τη λήξη της θητείας του πρώτου Διευθυντού, του Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου (Χατζόπουλου) και την ανάθεση της Διευθύνσεως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Δρ. π. Απόστολο Καβαλιώτη, πιστεύουμε ότι θα προωθηθεί έτι περαιτέρω η επικοινωνία και η αγαστή συνεργασία του Γραφείου με τα μέλη των Ευρωπαϊκών οργάνων. 

Ευχόμαστε εγκαρδίως καλή επιτυχία στον νέο Διευθυντή του Γραφείου μας · μία επιτυχία, που είμαι βέβαιος ότι θα φέρει καρπούς και θα εξακτινωθεί σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις που συγκροτούν την Εκκλησία εν Ελλάδι.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ