Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνική Μόνωση και Ψυχική Υγεία» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, δεύτερη ημέρα των Β’ Καραβαγγελείων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις τους ήταν:
-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος «Η αφορμή της πραγματοποίησης της Ημερίδας»
-Η Υπουργός Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη «Μέτρα του νέου Υπουργείου για την κοινωνική συνοχή και την στήριξη της οικογένειας» (Βιντεοσκοπημένη ομιλία)
-Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος «Θέματα Ψυχικής υγείας, αυτισμός και συμπερίληψη»
-Ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σχοινάς «Η κοινωνική μόνωση, μέσα από τα μάτια ενός Κληρικού –Η πρόταση της Εκκλησίας»
-Η Γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- ΔΑΔ ν. Καστοριάς κ. Ξανθίππη Μπαλλή «Υποστηρικτικά δίκτυα στην κοινότητα – Η κοινωνία των Πολιτών, η εν Χριστώ Κοινωνία»
-Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- ΔΑΔ ν. Καστοριάς κ. Αναστάσιος Αριστοτέλους «Το όραμα των οικογενειών με παιδιά στα φάσμα του Αυτισμού»
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Απόστολος , στην εισήγησή του είπε ότι η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων παιδιών με ΔΑΦ είναι μια κεντροβαρής έννοια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ΔΑΦ, οι οποίες απαιτούν υγιείς ψυχικά γονείς που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών τους με ΔΑΦ, χωρίς ωστόσο να βυθιστούν στη μοναξιά και την απομόνωση οι οποίες πλήττουν τις λιγότερο ανθεκτικές οικογένειες και διαταράσσουν την εσωτερική τους ισορροπία.
Είναι ένα σημαντικό ζήτημα εάν η ψυχική ανθεκτικότητα ενδυναμώνεται η και προκαλείται από την κοινωνική υποστήριξη που δέχονται οι γονείς, οφείλεται σε συγκεκριμένα ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά η επηρεάζεται στενότερα από τη σοβαρότητα της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, αλλά και από μη σχετιζόμενους παράγοντες με τον αυτισμό, οι οποίοι δρούν στο οικογενειακό περιβάλλον έχοντας συνήθως εξωτερική προέλευση.
Η έννοια της συμπερίληψης προέρχεται από τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνιστά βασικό πυλώνα του σύγχρονου πολιτισμού και θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με ΔΑΦ και των οικογενειών τους.