Χαιρετισμός

Με απόφαση της Ιεράς Συνίοδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 11 Οκτωβρίου 2022 νέος διευθυντής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες ορίστηκε ο π. Απόστολος Καβαλιώτης.

Ο Επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος

Μήνυμα του Διευθυντή του Γραφείου

Η εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μα και συναρπαστικό ταυτοχρόνως έργο. Η συνεργασία με τους εκπροσώπους των Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων θέτει από μόνη της σημαντικές προκλήσεις σε μια εποχή ποικίλων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, τα οποία προσλαμβάνουν συχνά πολιτισμική μορφή με έντονο θρησκευτικό, μεταξύ άλλων, χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σε εποχή πορείας της Ευρώπης προς την ευαγγελιζόμενη ολοκλήρωση, ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι συναισθάνονται πραγματικά ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αναγκαίο να εδραστεί στη συμφιλίωση των λαών και των Εκκλησιών τους, όπως και στην αποδοχή κάθε ανθρώπου του πλανήτη ως οντότητας η οποία έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην καθημερινή ευημερία. Η Ορθόδοξος Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον σκοπό της ως πνευματικό και πολιτιστικό και επιδιώκει να συμβάλλει διαρκώς στη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, συμφιλίωσης και συνεργασίας των εθνών, των κρατών και των λαών τους, ώστε να ασκεί το ανθρωπιστικό έργο της μέσα σε πνεύμα καταλλαγής και σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου. Αγωνίζεται ταυτοχρόνως για τη διάδοση και εμπέδωση του μηνύματος ότι η ηθελημένη αλλά και η εξ αμελείας καταστροφή της κτίσης είναι ενάντια στον λόγο του Θεού. Παρόλα αυτά λαμβάνει συνεχώς όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και στοιχίζει σε εκπατρισμούς, τραύματα και θανάτους.

Έχοντας την επίγνωση ενός τέτοιου κρίσιμου καθηκοντολογίου και σεβόμενος το άξιο προς εξακολούθηση, μακροχρόνιο έργο του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου, ο γράφων, από τη θέση του νέου Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αισθάνεται τη βαθύτατη υποχρέωση να ευχαριστήσει από καρδιάς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπως και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την τιμή που του έκαναν και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Ταυτίζεται απόλυτα με την πεποίθηση και προτροπή του Αρχιεπισκόπου ότι «η θεολογία αποτελεί την ουσία της ζωής μας», είναι δε τέτοια η φύση και η πρακτική της ώστε δεν δείχνει δειλία ούτε προβαίνει σε υπεκφυγή εμπρός στις προκλήσεις των καιρών, αφού πράγματι έχει το χρέος να «προηγείται και να πρωτοπορεί, να δημιουργεί ρωγμές και να ανοίγει καινούργιους δρόμους για όλους». Το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες αποτελεί ένα τέτοιο όχημα στη λεωφόρο των προκλήσεων της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας, με στόχο και προσανατολισμό την πλήρη ενσυναίσθησης ακρόαση των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη και των φορέων που τα εκφράζουν. Η επίλυση των προβλημάτων του καιρού μας και η εφαρμογή βιώσιμων λύσεων για το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να συμβαδίζει με την εσωστρέφεια και την απομόνωση, ούτε με την ξενοφοβία και την περιχαράκωση.

Ο Επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος Διευθυντής

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Γραφείο

Γνωρίστε μας

Ο Διευθυντής

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον Διευθυντή του Γραφείου στις Βρυξέλλες.

Η Αποστολή

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα του Γραφείου στις Βρυξέλλες.

Το Γραφείο

Διαβάστε την ιστορία και τους σκοπούς του Γραφείου στις Βρυξέλλες.

Η διεύθυνση του γραφείου

Η Έδρα του Γραφείου

Boulevard Saint-Michel 50 Bruxelles 1040 Belgium

Μετάβαση στο περιεχόμενο